top of page
Vyhledat

Zrušení daně z nabytí nemovitosti

Aktualizováno: 19. 9. 2022

26. září 2020 začal platit dlouho očekávaný zákon, který ruší daň z nabytí nemovitosti. Platí zpětně, takže ten, kdo v posledních devíti měsících koupil nemovitost a daň už zaplatil, by si měl ověřit, zda se na něj nový zákon vztahuje a pokud ano, zažádet o její vrácení.



Přijatý zákon ruší daň z nabytí nemovitých věcí, platí zpětně a týká se převodů nemovitostí, u kterých byl proveden vklad do katastru během prosince 2019 a později.

Pozor, návrh zákona nepočítá s tím, že by stát již zaplacenou daň vracel automaticky!

Pokud jste již daň z nabytí nemovitosti zaplatili, můžete o její vrácení dle § 155 odst. 2 daňového řádu požádat u správce daně. Pozor, návrh zákona nepočítá s tím, že by stát již zaplacenou daň vracel automaticky!


Snížení odpočtu úroků z hypotéky


Zákon o daních z příjmů v reakci na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí nově přináší také snížení maximální možné částky odečtu úroku z úvěru ze stavebního spoření, z hypotečního úvěru apod. Od základu daně si tak nově místo 300 tis. Kč budou moci fyzické osoby odečíst maximálně 150 tis. Kč. Omezení se však bude týkat až nových úvěrů na bydlení obstarané od 1. ledna 2021. Na bytové potřeby obstarané před tímto datem se bude nadále aplikovat limit 300 tis. Kč, a to včetně pozdějšího refinancování.


6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page