top of page
Vyhledat

Čípak ty chaty asi jsou? Aneb velké detektivní pátrání.

Aktualizováno: 19. 9. 2022

obrátil se na mě majitel pozemku s tím, že po prarodičích zdědil pozemek, a rád by ho prodal. Má to ale jeden háček, na pozemku stojí několik cizích chat.



Chaty na pozemcích jiných vlastníků se v českých krajích vyskytují poměrně často, a v případě, že majitel pozemku chce tento pozemek prodat, si ho majitel stavby ve většině případů rád koupí. Svědčí pro něj i předkupní právo, které ze zákona má. Mimochodem, předkupní právo platí i opačně, tedy v případě prodeje stavby, kdy tato musí být přednostně nabídnuta k prodeji majiteli pozemku.


"....majitelé, až na dvě výjimky, tyto chaty dosud nezlegalizovali a nezapsali jejich vlastnictví do katastru nemovitostí."

Případ těchto chat byl ale jiný. Všechny vznikly v 60. letech minulého století, tedy v době, kdy na pozemku hospodařilo JZD. Všechny byly postaveny bez vědomí a bez souhlasu vlastníka pozemku, a to i přes to, že tento pozemek nikdy nebyl vyvlastněn. Bohužel to v té době bylo poměrně běžné. Co ale úplně běžné není, že si majitelé, až na dvě výjimky, tyto chaty dosud nezlegalizovali a nezapsali jejich vlastnictví do katastru nemovitostí. Zdálo se to být výhodné, nebyli dohledatelní, neplatili tudíž daň z nemovitosti, nájemné majiteli pozemku ani poplatky obci za odpad. To se ale přestalo majiteli pozemku líbit a tak mě pověřil vyřešením tohoto zamotaného případu.


Své pátrání jsem začala na obecním úřadu. Tam mi ale moc nepomohli. Nějaké dobové zápisy sice měli, ale neaktuální ručně psané a z velké části nečitelné. Pokračovala jsem tedy v pátrání na stavebním úřadu. Nicméně ani tam jsem nepochodila, pokud tam nějaká dokumentace někdy byla, zničily ji dvě povodně, které úřad v minulosti postihly. Nakonec se mi, po několika víkendových návštěvách, podařilo vlastníky zastihnout přímo ve zmíněných chatách. Tedy až na jednoho. Ten, dle sousedů, chatu již mnoho let nevyužívá a stav chaty jim dává zapravdu.


Co tedy s chatou bez vlastníka? Radila jsem se s několika právníky, ale žádný si s tím moc rady nevěděl. Pak jsem si ale vzpomněla na článek o pozemcích, které mají neidentifikované vlastníky a začala jsem pátrat tímto směrem. Nakonec mi mou myšlenku potvrdil přímo ředitel příslušného krajského Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.


"...nemovitosti, kterým se do deseti let nepodaří najít oprávněné vlastníky, propadnou do majetku státu. Tato lhůta uplyne na konci prosince 2023."

Zákon, který začal platit v roce 2014, totiž říká, že nemovitosti, kterým se do deseti let nepodaří najít oprávněné vlastníky, propadnou do majetku státu. Tato lhůta uplyne na konci prosince 2023. Zatím sice nejsou prováděcí předpisy jak přesně s nimi stát naloží, ale co se týče staveb na pozemcích jiných vlastníků, budou s velkou pravděpodobností nabídnuty k prodeji majitelům příslušných pozemků v rámci předkupního práva, které má zajistit slučování pozemků se stavbami, které na nich stojí.


Pokud jste tedy v podobné situaci, kdy na vašem pozemku stojí cizí stavba neznámého vlastníka, nezoufejte, situace se pravděpodobně brzy vyřeší. Pokud jste ale v situaci vlastníků chat, je načase začít jednat a dát věci do pořádku. Co si budeme povídat, úřady nejsou nejrychlejší a čas běží.




65 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page