top of page
Vyhledat

Na co si dát pozor při výběru stavebního pozemku

Aktualizováno: 15. 9. 2022

Ač se to nezdá, je pro makléře prodej stavebního pozemku jednou z nejtěžších disciplín, a ne každý ho zvládá na jedničku. Je totiž potřeba zjistit a ověřit velké množství informací, které se navíc v čase mění. Proto jsem pro vás připravila pár základních bodů, o které byste se měli při koupí stavebního pozemku zajímat.




1. Co je možné na pozemku postavit?

Jestli je pozemek skutečně stavební lze zjistit z územního plánu, který zpravidla najdete na internetových stránkách dané obce. Obsahuje textovou a obrazovou část, kde se dozvíte, k jakému účelu je možné pozemek využít, případně co na něm lze postavit. Pokud je určený například pro občanskou vybavenost, tak na něm rodinný dům nepostavíte. Ledaže byste zažádali o změnu územního plánu, ale to je běh na dlouhou trať s velmi nejistým výsledkem. Pokud si nejste jisti, zda pozemek je vhodný pro váš projekt, doporučuji navštívit příslušný stavební úřad, tam vám určitě poradí.


2. Regulativy, aneb jaké parametry stavby budete muset dodržet

Regulativy jsou soubor omezení, vymezení a předpisů, které jsou závazné pro budování nových nemovitostí v dané lokalitě. Regulativy vypracovává obec a jsou součástí územního plánu. Vznikají s úmyslem ochránit danou lokalitu od živelného stavění „čehokoliv“ a „ jakkoliv“ tak, aby byl zachován urbanistický koncept území a jednotlivé stavby v něm zachovávaly určitý jednotný ráz. Pro stavebníky jsou závazné a stavební úřad se jimi při svém rozhodování o povolování staveb musí řídit.

Takovými regulativy můžou být například výška stavby, počet podlaží, odstup stavby od sousedního pozemku nebo od silnice, tvar střechy, její sklon či barva, oplocení nebo třeba stavební materiál.


3. Právní stav pozemku

Zda nemá pozemek nějaká omezení v jeho používání, typicky to mohou být věcná břemena nebo ochranná pásma (lesa, vodního zdroje, vysokého napětí,...). Také je potřeba zjistit, zda je k pozemku přístupová cesta, bez té stavební povolení nezískáte. Většinu informací lze získat z katastru nemovitostí, další na stavebním nebo obecním úřadu. Pokud je pozemek poblíž lesa, doporučuji konzultovat s lesní správou, kam až sahá jejich ochranné pásmo. Někde je možné vyjednat výjimku, jinde jsou pravidla striktní.


4. Inženýrské sítě

Dalším důležitým bodem jsou inženýrské sítě. Pokud prodávající deklaruje zasíťovaný pozemek, prověřte si, jaké sítě jsou opravdu na pozemek přivedeny a zda jsou řádně zkolaudovány.

Pokud přípojky na pozemku nejsou, je potřeba oslovit jednotlivé poskytovatele a zjistit, za jakých podmínek se lze na sítě napojit. To, že sítě jsou v ulici, ještě neznamená, že se k nim opravdu budete moci připojit. Často se stává, že je vyčerpána kapacita a připojení již není možné. Jsou i oblasti, ve kterých jsou dočasné stavební uzávěry právě proto, že se vyčerpala například kapacita čističky odpadních vod a než se kapacita navýší (což může někdy trvat i víc než 10 let), není možné v oblasti stavět.


5. Lokalita

Pokud má pozemek vše, co potřebujete, je dobré si ještě zjistit co nejvíc informací o lokalitě. Zda se nejedná o záplavové území zjistíte z povodňových map, oblast s radonovým podložím zase z radonových map. Ani jedno sice stavbu úplně nevylučuje, ale může ji zkomplikovat a prodražit.

Další "zajímavosti", jako třeba že se hned za pozemkem chystá stavba nové dálnice nebo v krásnem lese za domem plánují vybudovat úložiště jaderného odpadu asi nejlépe zjistíte na stránkách obce nebo pohovorem se sousedy.


Osobně doporučuji si zásadní informace ověřovat z kompetentních zdrojů, už jsem zažila situaci, kdy jsem byla na obecním úřadě ujištěna, že není problém se připojit k vodovodu, ale na vodárenské společnosti jsem se posléze dozvěděla, že kapacita je vyčerpaná a připojit se v dohledné době nedá.


Jak vidíte, je to docela dost práce a zařizování, ale vynaložené úsilí se vám určitě vrátí. A pokud nemáte čas ani chuť se trmácet po úřadech a zjišťovat všechno možné a nemožné, vždycky je tu možnost najmout si vlastního zkušeného makléře, který vše zjistí a zařídí za vás. Pokud vás zajímá, jak to funguje, ozvěte se mi a spolu to probereme.





120 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page